top of page

Factfulness:Bilgilerinizi Güncelleyin

Dünyadaki tüm kız çocuklarının erkeklere oranla kaçının okula gittiğini tahmin edebilir misiniz? Ya da dünya nüfusunun yüzde kaçı temiz su kaynaklarına ulaşabiliyor?



Bilgilerimiz zamanla eskiyebilir. Göbekli Tepe'nin keşfedilmesiyle, dinin yerleşik yaşamla birlikte insanların hayatına girdiği düşüncesi çöpe gitti. Ya da az önce youtube'ta izlediğim videoda ilkokulda öğrendiğimiz, dilimizin her tat için farklı bölgesinin sorumlu olduğu bilgisi de doğru değilmiş. (Merak edenler için : https://www.youtube.com/watch?v=98u4Vukfsyw .Video, kahveye tuz eklemekle ilgili ancak bölümlere ayrılmış ve direkt 'Okullarda Yanlış Öğretilen Bilgi' kısmına ışınlanabilirsiniz.)

Bunlar gibi hem doğa bilimleri hem de sosyal bilimler için bilgiler zamanla güncellenebilir. Fakat sosyal bilimlerde güncellenme çok daha hızlıdır. Ancak biz bu güncellemeleri takip edebiliyor muyuz gerçekten?



Kitle iletişim araçlarından genellikle uç ve kötü haberleri duyarız; artan nüfus artışı, kuraklık vs. Dünyamızda elbette yolunda gitmeyen şeyler var. Peki biz yolunda gidenlerin ya da daha iyiye giden şeylerin ne kadar farkındayız? O zaman ufuk açan bir kitaptan bahsedelim: Factfulness.

Daha kitabın ilk başından bilgilerinizin hiç de güncel olmadığını fark edeceksiniz.




Bu kitabı Hans Rosling, Ola Rosling ve Anna Rosling Rönnlund birlikte yazmışlar. Hans Rosling şu an aramızda değil. Bence oluşturmak istediği farkındalık çok değerli ve bunu için gerçekten çok çaba harcamış. Bu nedenle fiziki olarak aramızda olmasa da aramızda kalmayı başarmış.




Bir de gapminder.org sayfasından bahsedelim. Bu site bilgilerimizin güncelliğini korumayı amaçlıyor.


Kendi ifadeleriyle: "Misyonumuz, yıkıcı cehaletle herkesin anlayabileceği gerçeklere dayalı bir dünya görüşüyle ​​savaşmaktır.

Gapminder, önemli küresel eğilimler ve oranlar hakkındaki sistematik yanlış anlamaları tespit eder ve insanları yanlış anlamalarından kurtarmak için anlaşılması kolay öğretim materyalleri geliştirmek için güvenilir veriler kullanır.

Gapminder, siyasi, dini veya ekonomik bağlantıları olmayan bağımsız bir İsveç vakfıdır."


Bu site kitabın yazarları tarafından kurulmuş. Kitaptaki verilere bu siteden ulaşabilirsiniz. https://www.gapminder.org/resources/


İlk başta sorduğum soruların cevabını öğrenmek için kendinizi test edin: https://www.gapminder.org/


Ayrıca Hans Rosling'in Ted konuşmalarını da merak edenler için paylaşayım: https://www.ted.com/speakers/hans_rosling



40 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page